Over Mij

Martine Meursing

Ik ben geboren (1970) en getogen in Leiden en heb 14 jaar de Vrije School doorlopen waar mijn liefde voor euritmie, kunst en natuur werd gevoed. Vervolgens deed ik HAVO examen op een katholieke Havo in Leiden en vertok voor een jaar naar Engeland om er euritmie te studeren. Daar werkte ik deeltijd in de Camphillgemeenschap, een woon- en werkgemeenschap met gehandicapte volwassenen. In Nederland terug werkte ik een jaar in Bosch en Duin bij Christophorus, een woonwerkgemeenschap voor gehandicapte kinderen, en leidde er een groep in huize Cantekleer.  Met Pasen in 1992 begon ik met de vooropleiding aan de Academie voor Euritmie en studeerde af in 1997.
Ik gaf les in Heerlen, Venlo, Breda en in Turijn, Italië, allemaal in de lagere klassen, tot 13 jarigen. Met veel plezier bracht ik de kinderen allen op hun niveau in beweging en leerde er veel kijken naar harmonie en ontwikkelingsstappen. In Amerika was er geen plek om les te geven, ging ik ondernemen en met de euritmietherapie als werkgebied erbij kwam er een verschuiving in mijn werk van klassikaal naar individueel werk.

In maart 2015 werd mijn echtgenoot, waarmee ik sinds 1995 partner was,  gediagnosticeerd met darmkanker met uitzaaiingen en hij stief een jaar en negen maanden later op 24 december. Een hele ervaring om het stervensproces van zo dichtbij te mogen meemaken. Het heeft mij nog meer gevoel gegeven voor de individualiteit van een persoon en diens weg. En de immense begeleiding vanuit andere dimensies tijdens zo`n proces.

Wat mij het meest raakte in euritmie toen ik dat bewuster leerde kennen, was de bijzondere kracht van een klank. Het roerde heel diep in mijn ziel iets. En dat iets had met  een andere dimensie te maken dan de aardse. Dat je een beweging kunt maken met heel je wezen en er zich iets bijvoegt wat je kunt zien en beleven. En wat genezend in je gebaar kan werken. Zouden we dat ooit kunnen “bewijzen” of zal dat altijd alleen de ervaring blijven? Lets see. Tot die tijd deel ik dit bijzondere vak graag met anderen.

Opleidingen en werkervaring

 Basis studie Euritmie en Pedagogische Euritmie
  • 1992-1996 De 4 jarige HBO basisstudie Euritmie aan de Academie voor Euritmie te Den Haag www.euritmie-denhaag.nl (Per Mei 2014 zal deze naar Leiden verhuizen als gevolg van het samenvoegen  in de Leidsche Hoge School.)
  • 1996/97 Pedagogisch jaar met diploma Pedagogische Euritmist.Docente pedagogische euritmie in Heerlen en Venlo (3 jaar), Turijn, Italië (1,5 jaar), en in Breda (4,5 jaar).
  • In die periode volgde ik de opleiding “Euritmie in Werkgebieden” bij Annemarie Ehrlich.
 Euritmie Therapie
  • 2002-2004 De parttime training voor Euritmietherapie in Engeland, Peredur Center for the Arts. Vanaf 2004 werk ik als zelfstandig euritmietherapeut met zeer uiteenlopende ziektebeelden.
  • Ik ben geregistreerd Euritmietherapeute (NVET: www.euritmietherapie.nl)
  Trager® Approach & Mentastics
  • 2009-2011 volgde ik Level 1 t/m 3 Tragertrainingen en ontving juli 2011 mijn diploma. Deze opleiding vulde heel goed aan bij wat ik met euritmie al deed. Mensen met pijnklachten, verstijvingen, blessures geef ik een combinatie of adviseer ik een paar Trager-sessies te nemen naast de euritmie oefeningen. Je eigen beweging gaan voelen, ermee spelen, uitproberen en je fantasie gebruiken, meer in het NU te zijn, maakt Trager een waardige broer van Mindfullness. (www.trager.nl)
 Registratie en HBO Medische basiskennis
  • 2012-1013. In mei 2013 sloot ik summa cum laude de HBO-Medische Basiskennis af bij Con Amore.
  • Deze opleiding geeft de verzekeraar rede mij te blijven registreren en geeft daarmee de cliënten/patiënten waarmee ik werk de mogelijkheid via de aanvullende verzekering de rekening te declareren.
 Bijscholing en Professionaliteit

Zowel de Euritmietherapie als de Trager-aproach kent een systeem waarbinnen je een aantal bijscholingsuren per jaar moet doen, en nog enkele andere voorwaarden, om de kwaliteit te garanderen en geregistreerd te blijven in de aanvullende verzekering.

Certificaten

 Reconnective Healing

In de zomer van 2007 volgde ik het seminar 1/11 voor Reconnective Healing® bij Eric Pearl (www.thereconnection.com) wat het ontvangende aspect in mijn leven heeft vergroot. Ik deel deze energie met mensen die daar om vragen.

Jin Shin Jyutsu

Ik volgde een seminar in New Jersey en een in Stuttgart (www.jinshinjyutsu.nl). Deze therapievorm heeft veel overeenkomsten met acupunctuur. Ik geef wel eens een greep mee naar huis maar ik “stroom” zelden nog iemand want ik kies meestal voor Trager-approach. Ik gebruik het voor mezelf want de basis is: met één hand een vinger omsluiten en een paar minuten vasthouden. Dan naar de volgende vinger.

Geweldloos Communiceren  methode Marshall Roosenberg

In 2010 bezoek ik een introductie en doe vervolgens een beginnerscursus waarna ik een oefengroep start waarmee we elke maand bij elkaar komen en samen oefenen. Later organiseer ik een Dance Floor weekend met Bridget Belgrave nadat ik haar heb leren kennen bij het maken van een film. Ik ben mij bewuster dat er diepe gewoonten in onze cultuur zijn geslopen, zoals oordelen, vooroordelen, en onbewust zijn van wat er in de mens aan gevoelens en behoeften leeft. Onduidelijke communicatie leidt tot conflict in de mens zelf en tussen mensen. Daarbij is luisteren een essentieel element.

Bij Trager-approach is er ruimte voor bewust communiceren en geven we feedback op een constructieve manier, in plaats van erop te wijzen wat niet goed is. Je kunt groeien en veranderen als je weet wat voor behoeften je hebt. NVC (Non Violance Communication) kan alle mensen met een praktijk ondersteunen handiger met zichzelf, cliënten en patiënten te communiceren. Ik beveel wel eens iemand aan deel te nemen aan een cursus als ik denk dat diegene er erg veel baad bij zal hebben.

Transformeren door Beweging