Astma & Allergieën

Astma

Wij ademen de buitenwereld in door onze longen, met de zuurstof zijn we één met onze omgeving. Door zintuigindrukken komt de wereld bij ons binnen. De ervaringen dienen “verteerd” te worden, van onszelf gemaakt te worden alvorens we uit onszelf iets neer zetten. Dit is een ritmisch proces tussen onszelf en het leven dat we leven. Hoe we dat doen en kunnen is heel individueel. Bij astma is er sprake van spastische longspiertjes die de uitademing niet volledig laten zijn. Het gevolg van te veel opnemen en naar binnen nemen en te weinig loslaten. Ook in psychische zin. Vaak zijn er naast de benauwdheid ook verteringsproblemen in de stofwisseling en steeds terugkerende gedachten in het hoofd. De mens met astma kan zich erg op zichzelf gesteld ervaren, de ziel wordt dan meer waarnemer dan deelnemer. Dat zijn kinderen die aan de zijlijn staan en een onvermogen voelen mee te doen, deel te zijn van het geheel.

Allergieën

Bij allergieën en intoleranties is er, net als bij Astma, van een verstoord evenwicht tussen wat er aan indrukken binnenkomt en hoe de ziel, en organisme daar mee om kan gaan. Echter werkt dat meestal alleen op de psyche en het verteringsvermogen, en niet tot in de longen.

Bij allergieën is er vaak sprake van een overreactie aan verdediging van het eigen lichaam waardoor klachten ontstaan. Het eigen systeem breekt dan de pollen niet gewoon af maar gaat zich er geweldig tegen verzetten, waardoor de klachten ontstaan. Er ontstaan dus een soort alarmfase terwijl er weinig gevaarlijks is.

Euritmische aanpak

Astma

Er is een specifieke reeks gegeven, TSRMA, waarin het proces bewogen wordt van

  • in jezelf staan
  • de buitenwereld met haar invloeden in de juiste mate laten binnen komen
  • de eigen innerlijke activiteit ertegenover zetten.

De therapie zal dus veelal gericht zijn op

  • het terugdringen van overmatige zintuig indrukken: leren afsluiten.
  • versterken van het verteringssysteem.
  • de ledematen activeren, deelnemer worden. Bewegen met de ledematen helpt helemaal aanwezig te zijn.
  • Bevorderen van de uitademing: verkramping tegen gaan.

Specifiek voor Allergieen

De verteringspool versterken. Het vermogen tot het afbreken van stoffen die binnen komen activeren.

Transformeren door Beweging